Toata lumea se teme de catastrofe naturale, in special cand vine vorba de siguranta si rezistenta casei noastre in cazul unui cutremur. De-a lungul timpului, mai multi cercetatori au afirmat ca o casa din lemn poate rezista chiar si la cutremure mari.
In prezent inca se lucreaza la diverse metode menite sa asigure o rezistenta a lemnului cat mai mare. Acum cinci ani, la centrul pentru Cercetarea Cutremurelor in Japonia, cercetatorii au simulat un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, in urma caruia un bloc cu sapte etaje din lemn a ramas in picioare. Singurele pagube cauzate de cutremur au avut legatura cu exteriorul blocului si au fost minore. Pentru a asigura rezistenta cladirii, cercetatorii au schimbat punctele de prindere ale blocului pentru a distribui ranforsarile dintre etaje mai bine. Toate aceste schimbari au fost facute in raport cu cele care se produc la nivel de structura in timpul cutremurului.
Majoritatea proiectantilor se axeaza pe solutii mai scumpe, cum ar fi structurile metalice, aliajele din metal sau betonul flexibil pentru a realiza cladiri si case rezistente la cutremur. Scopul acestui experiment a constat in gasirea si oferirea unor solutii mai putin costisitoare, lemnul fiind un material regenerabil si mai ieftin decat alte materiale. Exista multe tari ale caror locuitori nu dispun de o situatie financiara favorabila si care sunt mult mai predispusi la pagube majore in cazul unui seism.
Chiar daca durabilitatea caselor din lemn si caracteristicile ecologice sunt puse inca sub semnul intrebarii, un lucru este cert - rezistenta structurilor din lemn in cazul unui cutremur au schimbat arhitectura intregii lumi. Casele din lemn au numeroase avantaje, incepand de la timpul alocat constructiei si pana la costuri reduse. De asemenea, aceste structuri nu necesita multi stalpi de rezistenta, ceea ce inseamna mai multe posibilitati de decorare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu