Cand ne gandim la constructia casei de vis este normal sa incepem cu idei asupra aspectului exterior si de abia dupa aia sa trecem la interior. Una dintre cele mai mari griji are legatura cu siguranta viitoarei case. Casa in care ne pregatim sa locuim poate chiar pentru totdeauna trebuie sa fie rezistenta in cazul unui cutremur, incediu etc.
Toate constructiile au la baza o structura de rezistenta, adica niste elemente verticale si orizontale care au rolul de a prelua incarcarile precum mobilier, finisaje, greutate proprie etc. Toate aceste incarcari sunt transmise apoi fundatiei.
In functie de elementele care preiau incarcarile mentionate, structurile de rezistenta pot fi:
• Structuri de rezistenta in cadre - Stalpi si grinzi de beton armat
• Structuri de rezistenta din pereti portanti de beton armat - Pereti de beton armat
• Structuri de rezistenta din zidarie portanta - Pereti portanti de caramida si centuri de beton armat
• Structuri de rezistenta din lemn - Cadru si stalpi din lemn sau pereti din lemn
• Structuri de rezistenta din metal - Stalpi, grinzi, contravanturi
Alegerea tipului de structura se bazeaza pe partiul cladirii. Fiecare sistem mentionat are rolul de a prelua fortele seismice si incarcarile gravitationale. Tipul de structura se alege impreuna cu inginerul structurist, in funtie de ceea ce ne dorim de la viitoarea noastra casa.
Inainte de a incepe constructia trebuie facut un plan in detaliu. Acest plan implica cunoasterea deplina a functionalitatilor dorite, cum ar fi spatiul din casa, numarul peretilor, scopul fiecarei camere create etc. De-a lungul timpului oamenii se mai razgandesc in ceea ce priveste decorul sau chiar compartimentarea. Insa pentru a evita schimbari ulterioare majore, este mai bine sa stim de la inceput ce ne dorim de la viitoarea noastra casa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu